Вітаю Вас Гість | RSS

24 Кві 2024 Середа

Головна | Реєстрація | Вхід
 
Меню сайту

Опитування
Оцініть, будь ласка, наш сайт
Всього відповідей: 144

Архів новин

Головна » 2012 » Вересень » 21 » 21 вересня — Різдво Пресвятої Богородиці
12:23:41
21 вересня — Різдво Пресвятої Богородиці
     Пресвята Діва Марія народилася в той час, коли люди дійшли до таких меж морального занепаду, при яких їхнє повстання здавалося вже неможливим. Кращі уми тієї епохи усвідомлювали і часто відкрито говорили, що Бог повинен зійти у світ, щоб виправити віру і не допустити погибелі роду людського. Син Божий схотів для порятунку людей прийняти людське єство, і Пречисту Діву Марію, єдину гідну вмістити в Себе і втілити Джерело чистоти і святості, Він обирає Собі Матір'ю.
     Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії святкується Церквою, як день усесвітньої радості. Цього світлого дня, на межі Старого і Нового завітів, народилася Преблагословенна Діва Марія, Божественним Промислом удостоєна послужити таємниці втілення Бога Слова — стати Матір'ю Спасителя світу, Господа нашого Іісуса Христа. Пресвята Діва Марія народилася в невеликому Галілейському місті Назареті. Батьками Її були праведні Іоаким з роду пророка і царя Давида та Анна з роду первосвященика Аарона. Подружжя було бездітним, тому що свята Анна була неплідною. Досягнувши похилого віку, Іоаким і Анна не втрачали надії на милість Божу, твердо вірячи, що Богові все можливо, і Він може розв’язати безпліддя Анни навіть у її старості, як колись розв’язав безпліддя Сарри, дружини Авраама. Подружжя дало обітницю присвятити Богові для служіння в храмі дитя, яке їм пошле Господь. Бездітність вважалася в єврейському народі покаранням Божим за гріхи, тому святі і праведні Іоаким і Анна терпіли несправедливі приниження від своїх співвітчизників. В одне зі свят старець Іоаким приніс в Єрусалимський храм свою жертву в дарунок Богові, але первосвященик не прийняв її, назвавши Іоакима недостойним, через його бездітність. Святий Іоаким у глибокому горі пішов у пустелю і там зі сльозами молився Господу про дарування дитяти. Свята Анна, довідавшись, що відбулося в Єрусалимському храмі, і сама гірко заплакала, однак не нарікала на Господа, а молилася, закликаючи на свою родину милосердя Боже. Анна пішла у свій сад, сіла під лавровим деревом, зітхнула і, глянувши на небо повними сліз очима, помі-тила вгорі, на дереві, гніздо, в якому пищали маленькі пташенята. «Навіть птахи мають дітей, а у нас немає такої розради в старості», — подумала вона. Раптом їй з'явився ангел Господній. Він сказав: «Ти зачнеш і народиш Дочку благословенну. Через Неї отримають благословіння Боже й усі земні народи. Через Неї буде дано всім людям Спасіння. Ім'я Їй буде Марія». Потому ангел з'явився в пустелі й Іокимові: «Іоакиме! Бог почув твою молитву, і Він благоволить дарувати тобі Свою благодать. Твоя дружина Анна зачне і народить тобі Дочку, яка буде радістю для всього світу. Ось тобі знак, що я говорю тобі правду: йди до храму в Єрусалим, і там, біля Золотих воріт, знайдеш свою дружину Анну, якій я сказав те ж саме». Здивований Іоаким, дякуючи всім серцем Богу, з радістю поспішно відправився в Єрусалим, до храму, де знайшов усе так, як сказав ангел. Помолившись Господу в храмі, подружжя повернулося додому. Через дев'ять місяців у Анни народилася Дочка.
     Господь виконав їхнє прохання, коли святе подружжя досягло похилого віку і приготували себе доброчесним життям до високого звання — бути батьками майбутньої Матері Спасителя. Діва Марія Своєю чистотою і чеснотою перевершила не тільки всіх людей, але й Ангелів, явилася живим храмом Божим, і, як оспівує Церква у святкових піснеспівах, "Небесними Дверима, що вводять Христа у Всесвіт на спасіння душ наших" (2-га стихира на "Господи, воззвах", гл. 6).
     Свята Церква справедливо називає Іоакима й Анну Богоотцями, адже від Пресвятої їх Дочки Діви Марії народився Іісус Христос.
     Різдво Божої Матері ознаменувало настання часу, коли почали виконуватися великі та втішні обітниці Божі про спасіння роду людського від рабства диявола. Ця подія наблизила на землі благодатне Царство Боже, царство істини, благочестя, чесноти і безсмертного життя. Матір Творця всієї тварі є і всім нам по благодаті Матір'ю і милосердною Заступницею, до Якої ми постійно звертаємося з синівським дерзновенням.

Свт. Ігнатій Брянчанінов: "Як замінив Господь Адама Собою, так замінив Він Єву Богоматір'ю. Єва, будучи сотворена дівою, переступила заповідь Божу і не могла втримати в собі святого відчуття, непорочності... Богоматір, будучи зачата і народжена в гріху прабатьків, приготувала Себе ціломудрим і богоугодним життям у посудину Божу".

Переглядів: 499 | Додав: Priester | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Сьогодні

Зараз на сайті
Лічильник
Онлайн лист
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Cьогодні нас відвідали
 


 Маневицьке благочиння Волинської єпархії УПЦ © 2024